Elstrup Mølle og Møllerimuseum  
        Møllens historie


Velkommen til Elstrup Mølle

Møllens historie

Møllens inventar

Beslægtede links

English-Deutsch

Restaurering

Møller i området

Nyheder

Foreningen: Elstrup Mølles Venner


Møllen blev bygget 1859 i Østerholm og blev kaldt Nørremølle. Den efterfulgte en stubmølle.
Det viste sig dog snart at møllen ikke kunne udnytte den større kapacitet som møllen havde og i Elstrup, 2 Km vest for Østerholm, gik man med planer om at opføre en vindmølle.

                             Nørremølle ca.1880 ->

Møller Christian Jacobsen, der var møllemester, købte møllen og lod nu møllen flytte til Elstrup i 1887 - 88. 
Jacobsen virkede her som møller til sin død 1912. Sønnen Nikolai drev mølleriet videre i ca. et års tid, hvor den blev solgt til Ernst Linow.

Møllen er bygget fra grund til top i træ og er i dag den eneste bevarede gallerihollænder  bygget helt i træ i Danmark.  

Møllen blev fredet 1998.

I forbindelse med flytningen blev kludeseglsvingerne udskiftet med klapsejl.
                      Elstrup Mølle 1900 ->


1913 købte møller Ernst Linow (født 1870) møllen. Han havde arbejdet i møllen fra 1896 og til 1901 som møllersvend her og blev under dette ophold gift med naboens datter Kirsten, så det var derfor naturlige grunde til at købe møllen.

1917-18 blev der monteret en selvkrøjer, en  Deutz motor og en elevator drevet for vindkraft i møllen. Under krigen (1914-1918) tjente Ernst mange penge ved at lave gryn i store mængder af rationerede kornsorter.

1935 overtog sønnen Hans Linow møllen og nu begyndte omstillingen til at lave hvedemel.
1939 stod et moderne hvedemelsanlæg klar bestående af 5 valsepar (2 dobbelte og en enkelt valsestol), to plansigter, pudse- og spisdmaskine, melblander, 25 HK elektromotor blegeapparat o.m.m.

Da 2. verdenskrig brød ud 1940 var der nu gode indtjeningsmuligheder for den modige, da hveden under krigen var rationeret. Hans var modig og producerede ulovligt hvedemel om natten i store mængder og tjente herved så mange penge at han kunne bygge en ny stor moderne bolig. 
                           Elstrup Mølle 1958 ->

Indtjeningen gik dog hurtigt tilbage efter krigen. De store valsemøller overtog markedet og fremtiden for landsbymøllerne var ikke lyse.
Hans kæmpede dog videre som møller indtil 1954 hvor et Korn- & Foderstofferfirma lejede sig ind, men møllen forfaldt langsomt. En vinge brækkede af, hatbeklædningen var utæt og møllen
trængte til en større restaurering.

Hans besluttede sig derfor til at kontakte Fabrikant Mads Clausen, Danfoss, som havde stor interesse for den lokale historie.
Denne kontakt viste sig ikke at være forgæves. Mads Clausen betalte over flere omgange store beløb til restaurering af møllen, hvilket har betydet at Elstrup Mølle er en af de tre vindmøller tilbage på Als, hvor der frem til 1920 var 40 vindmøller.

Elstrup Mølle stoppede med at virke som landsbymølle 1969 da Hans (født 1902) gik på pension. 

1971 flyttede sønnen Ernst Linow til møllen og købte den i 1975.
Ernst II etablerede nu en museumsudstilling bestående af en omfattende samling af mølleriredskaber som Hans gennem hele hans liv havde indsamlet, bestående af mange forskellige møllesten, skæpper, korntønder, toldkopper, hjemmevævede sække, håndkværne, modelmøller, fotos af de alsiske møller o.m.m. 

Møllen står nu overfor en større restaurering. Foråret 2005 afsluttedes en første etape ved at få udskiftet omgangen samt en del tømmer og beklædning.
        Foto Jørgen Hansen  juni 2005 ->

Elstrup Mølle er, udover at være bygget helt i træ, meget møllerihistorisk interessant ved at både det gamle fladmølleri bestående af franskkværne og sigter, også indeholder den teknologiske udvikling der er sket helt frem til midten af af 1900 tallet med valsestole, plansigter m.v.  

Vinger og vindrose blev taget ned i 1998 på grund af råd i møllekroppen der bevirkede at krøjeværket ikke kunne virke.